lauantai 10. syyskuuta 2016

Vihattu gluteeniton ruokavalio ilman keliakiaa

Tästä nyt on ollut siellä sun täällä haloota, joten päätin runoilla ihan blogitekstin aiheesta, vaikka en tämänkaltaisia kirjotuksia harrastakaan. Siis gluteeniton ruokavalio ilman keliakiaa. Tarkoituksenani on yrittää avata niiden ihmisten silmiä, jotka eivät käsitä miksi jotkut syövät gluteenitonta, kuvittelevat kaikkien olevan vain muotivillityksessä mukana ja haluavat tehdä itsestään ja ruokavaliostaan numeron, vaikkei keliakiaa olisikaan todettu. Toivottavasti tämä teksti auttaa ymmärtämään myös keliaakikkoja.

Gluteeniton ruokavalio on saanut ravintoloitsijat ja keliaakikot raivon partaalle. Täysin ymmärrettävää. Ravintoloitsijalle tämä käsistä lähtenyt muoti-ilmiö aiheuttaa ylimääräistä rahanmenoa ja työtä, kun joka toinen asiakas haluaa jotain normaalista poikkeavaa. Keliaakikoille tämä saattaa aiheuttaa mahdollisia vaaratilanteita, kun ei välttämättä enää jakseta tai viitsitä tehdä kaikkia varotoimia, koska ”sehän haluu vaan muodin vuoksi gluteenitonta”.

Ymmärrän täysin molempien kannan, mutta haluaisin tuoda esiin gluteenitonta ruokavaliota noudattavan näkökulman. Itse olen siirtynyt tuohon jo useampi vuosi sitten. Miksikö? Alun perin kokeilin vehnän jättämistä pois atooppisen ihottumani vuoksi. Ihottumaan en huomannut suurtakaan muutosta, mutta sen sijaan huomasin, ettei vatsa ole koko ajan kipeä ja täynnä ilmaa. Päätin jatkaa gluteenitonta linjaa. Välissä on ollut lipsahdus tavalliseen ruokavalioon, mutta oireiden palattua siirryin takaisin gluteenittomaan. Myöhemmin oireiden pahennuttua minulta on tutkittu keliakiat sun muut, mutta tuloksissa ei näy mitään poikkeavaa. Lääkäri totesi, että kärsin IBS:stä, ärtyneen suolen oireyhtymästä. Tästä syystä ruokavalio on mennyt muutenkin tarkemmaksi ja hankalammaksi.

Tämän muoti-ilmiöksi muuttuneen gluteenittomuuden takia välillä vähän häpeän tilata jotain gluteenitonta. Ajattelevat varmaan, että taas joku höpöhöpö, joka huvikseen syö gluteenitonta ruokaa, koska se on olevinaan nykyään niin pirun siistiä.

Muistetaanpas nyt, että gluteenittomasta ruokavaliosta on apua muillekin, kuin keliaakikoille. Mm. atopiasta, psoriaksesta, IBS:stä kärsivät saattavat hyötyä tästä.Itse en ymmärrä niitä jotka ihan huvikseen ovat gluteenittomaan siirtyneet. Mielestäni tämä ei ole yhtään siistiä. En huvikseni hankaloita kaikkea syömistäni, enkä varsinkaan halua aiheuttaa keliaakikoille haittaa. Haluaisin syödä sitä, mistä tykkään ja mitä on tarjolla töissä tai kylässä. Tykkään herkuista, joita nykyään töissä on usein tarjolla ja mielelläni niitä söisin, varsinkin, kun tällä rungolla ei tarvitse huolehtia ylimääräisistä kiloista. Päinvastoin, mielelläni ottaisin muutaman lisäkilon vastaan. Valitettavasti tässä nyt on vain käynyt vähän toisin, muutama kilo on hävinnyt gluteenittomana aikana. Enää ei tule välipalaksi ostettua kaupasta kolmioleipiä tai tuoreosastolta pasteijaa ja croissantia. Helppojen välipalojen ja matkaeväiden keksiminen on muuttunut hankalaksi.

Mieleeni onkin tullut pari kysymystä. Eikö mulla ärtyväsuolisena oo oikeutta voida hyvin? Pitäisikö mun väkisin kärsiä turvotuksesta, ilmavaivoista ja jatkuvasta vessassa juoksemisesta, jos mulla on mahdollisuus syödä sellasta ruokaa, mistä en näitä oireita saa? Ruokavalio on joiltain osin hyvinkin rajattua, minkäs teet että osa siitä nyt sattuu olemaan gluteenitonta.

Toivoisinkin keliaakikoilta (ja muilta) edes vähän ymmärrystä IBS:stä kärsiville. Osa oireista on kuitenkin aivan samat, kuin keliakiassa, joten keliaakikkojen luulisi ymmärtävän tuon tuskaisen olon.


Ei kommentteja: